Geri

   

 

 

 

İleri

 

67- Kurban bayramının birinci gününde oruç (tutmanın hükmü) bâbı

2032 Ebû Hureyre (radıyallahü anh): İki oruçtan ve iki alış-verişten nehyolundu: Oruçtan çıkma ve kurbân kesme günleri orucundan, mulâbese ve munâbeze (el değdirme ve birbiri üzerine atma) suretiyle pazarlık ve alış-verişten, demiştir.

2033 Ziyâd ibn Cubeyr şöyle dedi: Bir adam İbn Omer'e geldi de bir zâtın bir gün oruç tutmayı adadığını söyledi ve zannediyorum ki o pazartesi gününü söyledi. Ve bu adanan pazartesi günü de bir bayram gününe tesadüf etti, dedi. Bunun üzerine İbn Omer (radıyallahü anh): Allah adağın yerine getirilmesini emretti; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) de bu bayram gününde oruç tutmaktan nehyetti, dedi.

2034 Bize Haccâc ibnu Minhâl tahdîs edip şöyle dedi: Bize Şu'be tahdîs edip şöyle dedi: Bize Abdulmelik ibn Umeyr tahdîs edip şöyle dedi: Ben Kazaa ibn Yahya'dan işittim. Bu Kazaa şöyle dedi: Ben Ebû Saîd el-Hudrî'den işittim. O, Peygamber'in beraberinde on iki gazveye iştirak etmiş idi. Ebû Saîd: Ben Peygamber'den dört şey işittim, dedi ki, bu dört şey beni hayrete düşürüp sevindirmiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

"Beraberinde eşi veya mahrem sahibi bulunmadıkça bir kadın iki günlük mesafeye yolculuk etmez.

Ramazân bayramının ilk günü ile kurbân bayramının dört gününden ibaret olan ramazân ve kurbân bayramı günlerinde oruç tutulmaz.

Sabah namazından sonra güneş doğup yükselinceye kadar ve ikindi namazından sonra güneş batıncaya kadar namaz kılınmaz.

Namaz kılmak için şu üç mescidden başka hiçbir mescide semerler bağlanmaz, yânı sefer edilmez: Mescidu'l-Harâm, Mescidu'l-Aksâ ve benim şu mescidim".