Geri

   

 

 

 

İleri

 

15- Azîz ve Celil Olan Allah'ın "Cuma günü namaz için nida edildiği zaman hemen Allah'ı zikretmeğe gidin; alış verişi bırakın... " (el-Cumua:9). Kavli ile farz olan cumuaya ne kadar mesafeden gidilecek ve bu âyetle cumua namazı kimlere vacib olacaktır?

Atâ ibn Ebî Rebâh: Toplayıcı bir karye içinde bulunduğun vakitte Cuma günü namaza nida edilse, ezanı işit yahut işitme, namazda bulunman senin' üzerinde bir hakktır, demiştir. Ve Enes (radıyallahü anh), kasrında iken bâzı vakitlerde (Basra camiinde) Cumada hâzır bulunur, bâzı vakitlerde de hâzır bulunmazdı. Bu kasr (Basra'nın dışında) iki fersah mesafede Zaviye denilen yerde idi.

910 Âişe (r.anha) şöyle demiştir: (Peygamber zamanında) insanlar (gerek Medîne'ye yakın) menzillerinden, (gerek) avâlîden Cuma gününde nevbetleşe hâzır olurlardı. Toz toprak içinde gelirler de toz ve ter vücüdlarına siner ve bedenlerinden ter kokusu çıkardı. (Bir defa) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) benim yanımda iken bunlardan biri (yahut bir takımları) Rasûlüllah'ın huzuruna geldi. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): "Keşki bu gününüz için iyice temizlemenseydiniz!" buyurdu.