CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

GÖNCÜZÂDE KÂSIM EFENDİ

Kayseri velīlerinden. 1761 (H.1175) yılında Kayseri'de doğdu. 1842 (H.1258) yılında yine orada vefāt etti.

Babası Göncüzāde Mehmed Efendidir. İlk tahsilden sonra bir müddetAnkaralı Sarı Abdullah Efendi ile Akşehirli Osman Efendinin derslerine devām etti. Sonra büyük ālim Ebü's-Saīd Mehmed Hādimizāde Mehmed Emīn Efendinin sohbetlerine katıldı. Uzun yıllar onun derslerine ve hizmetine devām ederek 1797'de icāzet, diploma aldı. Fazīlet sāhibi ilimde eşsiz bir zāt oldu. Hocasının isteği üzerine Kayseri'de ilim öğretmeye başlayınca, ders halkası bir anda yüzlerce talebe ile doldu. Şöhreti kısa bir süre iēinde bütün Anadolu şehirlerine yayıldı. Âlimler arasında "Kāsım Allāme" ünvānıyla şöhret kazandı.

Şeyh İbrāhim Tennūrī Cāmii şerīfinin Şeyhlik kürsüsü ile Hatiplik vazīfesi Kāsım Efendiye verildi. Şeyh Kāsım Efendi bundan sonra bütün vakitlerini kāh cāmide, kāh cāminin karşısında bulunan evinde olmak üzere İslāmiyeti anlatmak, ilim öğretmek vāz ü nasīhat etmekle geēirdi. Kırk altı sene bu hizmetleri yerine getirebilmek iēin canla başla ēalıştı. Pekēok ālim yetiştirdi. Beş yüzü aşkın talebesine icāzet, dīni yayması iēin izin verdi. Bunlardan pekēoğu sāhib olduğu ilim dalında en yüksek zirveye ēıktı. Nitekim ondan icāzet alan Hacı Torun Efendi, tefsīr ilminde en ileri dereceye ēıkmıştı.

Göncüzāde Kāsım Efendi, halīm selīm, alēak gönüllü bir zāttı. Dünyāya hiē değer vermezdi. Haramlara düşme korkusu ile şüphelilerden ēok sakınırdı. Çok ibādet ve zikrederdi. 1842 (H.1258) tārihinde vefāt eden Göncüzāde Kāsım Efendi, Kayseri'de Hunad Cāmii-i şerīfi iēindeki husūsī kabrine defnedildi. Kabrinin baş tarafındaki mermer kitābede şu beyitler yazılıdır:

 

Hazret-i Kāsım Efendi ki odur bahr-i ulūm

Kām alırdı der-i fazlında sıgār ile kibār

 

Seyyid-i Cürcānī'ye hem Sa'd-i Teftazānī'ye

Olmuş idi sānī her vech ile ol devlet-şi'ār

 

Nice bin tüllāba tahkīk-i fünūn-ı ilm ile

Neşr-i feyz eylerken oldu āzim-i Dārü'l-karār

 

Tārīhi üēler ēıkıp etdi hesābı Hayretā

Göēdi bir allāme-i ālem ferīd-i rūz-gār.

 

Mānāsı:

İlimler denizi olan Kāsım Efendinin fazīlet kapısında, küēükler, büyükler maksatlarına erişirlerdi.

O devletli her yönden Seyyid Şerīf  Cürcānī ve Sādeddīn Teftāzānī'ye halef olmuştu.

Kaē bin talebeye ilim fenlerinin gerēeklerini ortaya koymak sūretiyle feyiz yayarken, dāimī kalacağı eve gitti.

Ey Hayret! Üēler ēıkıp tārihi hesapladılar Dünyānın en büyük ālimi, zamānın eşsiz kişisi göētü.

Göncüzāde Kāsım Efendinin pekēok eseri arasında en önemlileri: Er-Risāletü'l-Hücceti fi'l-Mantık ve Şerhü Enmuzeci'l-Ulūm'dur.

 

KAYNAKLAR

1) Meşhūr Mutasavvıflar; s.242, 244