CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

ALİ YEŞRÛTÎ

Şam'daki evliyānın büyüklerinden. İsmi Ali Yeşrūtī'dir. Doğum tārihi bilinmemektedir. Şāzilī tarīkatının (yolunun) önde gelenlerinden sayılır. Çok kimse onun sebebiyle hak yolu bulup hidāyete kavuştu. 1897 (H.1315) senesinde Şam beldelerinden sayılan Akka'da vefāt etti. Dergāhı bahēesine defnedildi. Kabri ziyāret mahallidir.

Ali Yeşrūtī, Şāzilī büyüklerinden Muhammed Zāhir Efendinin terbiyesinde yetişti. Kendisinden icāzet, diploma alıp Akka'ya gitti ve orada bir dergah inşā edip insanlara ilim ve edeb öğretmeye başladı. O sırada Şam civarında ortaya ēıkan bozuk inanıştaki sapık kimselerle mücādele edip talebelerini ve oralardaki müslümanları küfre ve bid'ata, sapıklıklara düşmekten korudu. Dergāhında zikirle meşgūl olan pekēok kimse barınırdı. Misāfirlerine nefis yiyecekler ikrām eder, kendisi su, kuru ekmek ve zeytinyağıyla yetinirdi. Gece gündüz ibādet edip gözyaşı dökerdi. Çok kerāmetleri görüldü.

Fazīlet sāhibi bir zāt olan Ahmed Humaş Nablüsī, Ali Yeşrūtī ile ilgili bir hātırasını şöyle anlatır: "Nablus şehrinde ilimle meşguldüm. Her gün belirli saatlerde tanımadığım birisi gelir derslerimi dinlerdi. Bir gün dersten sonra bana; "Tefsiriyle uğraştığın āyet-i kerīmenin başka tefsiri yok mu?" diye sordu. Ben de; "Bilmiyorum." dedim. Bunun üzerine kendisi bana tefsirini yaptı. Hayret ettim. Yaptığı tefsir makbūl bir tefsir şekli idi. Ona bunu kimden öğrendin dedim. O, bunu bana hocam Ali Yeşrūtī hazretleri öğretti dedi ve gitti.

O gece rüyāmda iki kişiyi gördüm. Yanıma gelip oturdular. Bana bakıp, gittiler. Ertesi gün yine derse gittim. Yine o kişi geldi. Dersten sonra bana; "Seni tebrik ederim." dedi. Niēin dedim. Sübhanallah dün akşam hocam Ali Yeşrūtī ile birlikte size gelmedik mi? dedi. Bunun üzerine gönlümde o zāta karşı sevgi ve muhabbet belirdi. Doğru Akka'ya gidip ona talebe oldum. İnsanların mānevī bir terbiye şekli olan Şāziliyye yoluna kavuştum. Maddī ve mānevī huzūra erdim."

Tasavvuftaki silsilesi, hocası vāsıtasıyla Ebü'l-Hasan-ı Şāzilī hazretlerine ulaşan Ali Yeşrūtī hazretlerinin yolu, Şam beldelerinde yayıldı. Yolunun esāsı; "Gizli ve āşikār ve her yerde her durumda Allahü teālādan korku hālinde olmak, her işinde Peygamber efendimizin ve kıymetli arkadaşlarının gösterdiği yola uyup bid'atlerden, sapıklıklardan sakınmak, bollukta ve darlıkta kimseden bir şey beklememek, aza ve ēoğa rāzı olmak, sevinēli ve kederli günlerde Cenāb-ı hakka sığınmak"tan ibāretti.

Kendisinden sonra Şāziliyye yolunu icāzet, diploma verdiği talebelerinin en önde geleni oğlu İbrāhim Efendi devām ettirdi. Meşhur Cāmiu Kerāmāt-il-Evliyā müellifi Yūsuf Nebhānī hazretleri de kendisinin nazarlarına kavuşmuş ve icāzet diploma almış talebelerindendir.

 

KAYNAKLAR

1) Cāmiu Kerāmāt-il-Evliyā; c.2, s.201