Kelâm ve mantık âlimi. İsmi, Mustafa bin Muhammed bin Ömer’dir. Dımeşk’da (Şam’da) doğdu. Doğum târihi bilinmemektedir. 1179 (m. 1765) senesinde İstanbul’da vefât etti.
Sefercelânî, Dımeşk’da yetişti. Asrının âlimlerinden ders aldı. Çok zekî ve cesâretli idi. Arabçadan başka, Türkçe ve Farsça lisanlarını çok iyi bilirdi. İlmî tahsilini tamamladıktan sonra İstanbul’a gitti. İstanbul’da müderris olmak için müracaatta bulundu. Bunun üzerine Şeyhülislâm Seyyid Mustafa Efendi tarafından imtihana tâbi tutuldu. Sefercelânî imtihanı kazandıktan sonra müderrisliğe başladı. Birçok medresede müderrislik yaptı. Fâtih ve daha başka câmilerde ders verdi. Talebeleri ondan çok istifâde etti. Derslerinde ikiyüz kişi civârında kimse hazır bulunduğu söylenir. Sefercelâni’nin, devlet ileri gelenleri ve İstanbul âlimleri yanında çok i’tibârı vardı. Derslerini tafsilatlı ve mes’elelerin inceliklerine inerek anlatırdı.
Sefercelânî, her Ramazân-ı şerîf ayında sultânın huzûrunda ders vermek için saraya giderdi. Sefercelânî’nin mantık, kelâm ve hikmete dâir eserleri ve bir şiir dîvânı vardır.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-12, sh. 281
2) Silk-üd-dürer cild-4, sh. 209
3) El-A’lâm cild-7, sh. 241