Hanefî mezhebi fıkıh âlimi. İsmi, Ahmed bin Muhammed bin Hasen bin Ahmed Kevâkibî’dir. 1054 (m. 1644) senesinde Haleb’de doğdu. 1124 (m. 1712) senesi Receb ayının onüçünde Çarşamba günü İstanbul’da vefât etti. Edirnekapı dışında bir yere defnedildi.
Ahmed Kevâkibî, Haleb’de yetişip oradaki âlimlerden ilim öğrendi. Tefsîr ilmini, veli ve muhakkik bir zât olan babasından, fıkıh ilmini; Fetvâ emîni Zeynüddîn’den, aklî ilimleri, Nakib-zâde diye tanınan Seyyid Ebî Bekr’den, hadîs ilmini; Şeyh Ebi’l-Vefâ el-Aradî’den, âlet ilimlerini; Şeyh Osman Şuayfi, Şeyh İbrâhim bin Hasen Gürânî’den ve başka âlimlerden öğrendi. İlimde derinleşip emsalinden üstün bir dereceye yükseldi. Şöhreti her yere yayıldı.
Ahmed Kevâkibî, Şeyhülislâm Yahyâ bin Ömer Minkârî’nin derslerine devam etti. Sonra da müderrislik mesleğini seçip, İstanbul’daki Süleymâniye Medresesi’nde müderris olarak vazîfeye başladı. 1096 (m. 1685) senesinde âlim bir zât olan babası vefât etti. Onun yerine memleketi olan Haleb’deki fetvâ makamına ta’yin edildi. Aynı zamanda Süleymâniye Medresesi’ndeki rütbe ve derecesiyle, Haleb’deki Hüsreviyye Medresesi’nde ders verdi. Çeşitli ilim merkezlerinde değişik vazîfelerde bulundu. Sırasıyla, 1106 (m. 1694) senesi Zilhicce ayında Kudüs kadılığı, 1120 (m. 1706) senesi Şa’ban ayında İznik kadılığı, 1121 (m. 1709) senesi Cemâzil-evvel ayında Şam Trablus kadılığı vazîfesinde bulundu. Şeyh Muhammed Tedmiri Trablusî, onu medheden çok güzel bir kaside söyledi. Daha sonra bu vazîfelerden ayrılıp İstanbul’a gitti, İstanbul’daki âlimlerle çeşitli ilim dallarında nefis müzâkere ve mübâhaselerde (ilim alışverişinde) bulundu.
Ahmed Kevâkibî’nin kıymetli eserlerinden ba’zıları şunlardır: 1- Haşiye alâ cüz’ün Nebe’, 2- Haşiye alâ irşâd-üt-Tâlib li-vâlidihi, 3- Haşiye alel ferâid-is-seniyye li-vâlidî.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-2, sh. 90
2) Silk-üd-dürer cild-1, sh. 175
3) Esmâ-ül-müellifîn cild-1, sh. 169
4) El-A’lam cild-1, sh. 240