Kânunî Sultan Süleymân devri âlim ve müderrislerinden. Taşköprü kasabasından Hacı Murâd adında sâlih bir zâtın oğludur. Doğum târihi bilinmemektedir. 966 (m. 1558) senesinde vefât etti. 976 (m. 1568) senesinde vefât ettiğini söyleyenler de vardır.
Bir müddet zamanının büyük âlimlerinin hizmetinde bulundu. İlim öğrenmeye çok kabiliyetli idi. Hâşiyeci Sa’dî Efendi ve Kemâl Paşa-zâde’nin yanında dokuz sene ilim tahsil etti. Dînî ilimlerde hayli bilgi sahibi oldu. 942 (m. 1535) senesinde, Edirne’deki Beylerbeyi Medresesi’ne müderris ta’yin edildi. 945 (m. 1538) senesinde Kâdı Hüsâm Medresesi yaptırılınca, buraya müderris ta’yin edildi. 957 (m. 1550) senesi Receb ayında, Ebüssü’ûd-zâde Muhammed Çelebî yerine Güzelce Kâsım Paşa Medresesi’ne müderris oldu. 963 (m. 1555) senesinde Şah Efendi yerine Üsküdar’daki Mih-rimah Sultan Medresesi’ne ta’yin edildi. 966 (m. 1558) senesinde, Kınalı-zâde Ali Efendi yeni kurulan Süleymâniye medreselerinden birine ta’yin edilince, Sahn-ı semân Medresesi’ndeki yeri boşaldı. Dursun bin Hacı Murâd Efendi, o zamanın büyük âlimlerinden olan Hâmid ve Abdülkerîm-zâde efendiler tarafından üç ilimden imtihan edildi. Bu imtihanı kazandığı gibi; tefsîr, Hidâye ve İbn-i Melek kitapları üzerinde risaleler yazdı. Akranlarından daha fazla bilgi sahibi olduğunu isbatladı. Bunun üzerine, boş bulunan Sahn-ı semân medreselerinden birine müderris olarak ta’yin edildi. O sene hastalandı. Bir müddet hasta yatuktan sonra. Zilhicce ayında vefât etti. Sahn-ı semân Medresesi’nde boş kalan yerine, Molla Efendi ta’yin olundu.
Fazilet ve ilim sahibi, sâlih bir kimse idi. Abdülbâkî ve Feyzî Abdullah adlarında iki oğlu vardı. “Sadruşşerî’a”ya haşiye yazmıştır.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Şakâyık-ı Nu’mâniyye zeyli (Atâî) sh. 15
2) Sicilli Osmanî cild-3, sh. 254