Hadîs, kırâat ve Hanbelî mezhebi fıkıh âlimi. İsmi, Ahmed bin Muhammed bin Abdülvelî el-Makdisî’dir. 647 (m. 1249) senesinde Kaysûn’da doğdu. 728 (m. 1328) târihinde Receb-i şerîfin dördüncü Pazar günü seher vakti Kudüs’de vefât etti. Mâmelâ kabristanına defnedildi.
Ahmed bin Muhammed el-Makdisî, birçok âlimden ilim öğrendi. Hatîb Merâdâ, İbn-i Hasûrâ, İbn-i Abdüddâim ve başkalarından hadîs-i şerîf dinledi ve rivâyette bulundu. 673 (m. 1274) senesinde Mısır’a gitti ve orada Şeyh Hasen er-Râşidî’den kırâat ilmini, Mâlikî mezhebi fıkıh âlimi Şihâbüddîn-el-Karâfi’den usûl ilmini, Behâüddîn bin en-Nûhâs’dan Arab dilinin inceliklerini öğrendi ve bu ilimlerde söz sahibi oldu. İbn-i Hamdân’dan da Hanefî mezhebi fıkhını öğrendi.
Ahmed el-Makdisî, 690 (m. 1291) senesinde Dımeşk’a gitti. Orada kırâat dersleri verdi. Oradan Haleb’e giderek, orada da dersler verdi. Daha sonra Kudüs’e gidip yerleşti. Orada kırâat ve nahiv ilmine dâir dersler verdi.
Zehebî, Tabakât-ı Kurrâ kitabında onun hakkında; “Ahmed bin Muhammed, sâlih, iffetli, faziletleri kendinde toplamış, fen ilimlerinde de söz sahibi bir zât idi. İmâm, kırâat âlimi, fakîh ve nahiv âlimi idi. Ömrünü dînin emirlerine uygun olarak geçirdi. El-Bitâka’daki meclisinde, ondan hadîs-i şerîf dinledim. Kudüs’deki meşihat onunla son buldu” demektedir.
Berzâlî de, yazmış olduğu târih kitabında onun hakkında; “Ahmed bin Muhammed, hacca gitti ve Mekke-i mükerremede mücavir olarak kaldı. O, sâlih, mübârek, iffetli, dünyânın gösterişine değer vermiyen bir zât idi. Seçilmiş ve üstün derecede âlimlerden idi.
Kudüs ve Dımeşk’da kendisinden çok şey dinledim ve çok istifâde ettim” demektedir.
Ahmed bin Muhammed, birçok eserler yazdı. Şâtibiyye kitabının geniş şerhini yaptı. Râiyye ve İbn-i Mu’tî’nin Elfiyye kitabının şerhini yaptı. Bunun yanında, kırâat ve tefsîr ilmine dâir eserler de yazdı.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-2, sh. 125
2) Dürer-ûl-kâmine cild-1, sh. 259
3) El-Bidâye ven-nihâye cild-14, sh. 142
4) Şezerât-üz-zeheb cild-6, sh. 87
5) Zeyl-i Tabakât-ı Hanâbile cild-2, sh. 386
6) Tabakât-ül-müfessirîn cild-1, sh. 80