Tefsîr, hadîs ve Hanbelî mezhebi fıkıh âlimi. İsmi, Abdürrahmân bin Mes’ûd bin Ahmed bin Mes’ûd el-Hârisî el-Mısrî’dir. 671 (m. 1272) senesinde doğdu. 732 (m. 1331) senesi Zilhicce aynıda Kâhire’deki Sâlihiyye Medresesi’nde vefât etti. Babasının medfûn olduğu Karâfe kabristanına defnedildi.
Abdürrahmân bin Mes’ûd, önce, âlim ve kâmil bir zât olan babası el-Kesîr Mes’ûd’dan, sonra; el-İzz-ül-Harrânî, İbn-i Hatîb-ül-Müzze, Gazi el-Halâvî ve başkalarından Kur’ân-ı kerîm ilmini öğrendi. Daha sonra Dımeşk’da İbn-ül-Buhârî, İbn-ül-Mücâvir’den ilim öğrendi. İskenderiyye’ye giden Abdürrahmân el-Hârisî, orada el-Karâfi’den hadîs-i şerîf dinledi. Tekrar Dımeşk’a döndü. Orada Ömer bin el-Kavvâs ve başkalarından hadîs-i şerîf dinledi.
Abdürrahmân bin Mes’ûd, hadîs-i şerîf rivâyetlerinde çok titiz davranırdı. Mezhebinin fıkıh bilgilerinde ihtisaslaştı. Çeşitli mes’elelerde pekçok fetvâlar verdi. Usûl bilgilerini İbn-i Dakîk-ıl-Iyd’den öğrendi. Babası vefât edince, onun ilmî makamına geçip, insanların din ve dünyâ mes’elelerindeki müşkillerini halletti. El-Mensûriyye ve Tolunoğlu câmilerinde; fıkıh, hadîs, tefsîr, nahiv ve başka ilimler hakkında dersler verdi. Mısır’da Şeyh-ül-mezheb adıyla meşhûr oldu. Mısır ve Şam’daki birçok hukukî da’vâları sonuçlandırdı.
El-Bedr-ün-Nablûsî onun hakkında; “Abdürrahmân bin Mes’ûd, Hanbelî mezhebi fıkıh âlimi idi. Hattâ onun reîsi idi. Münâzara ilminde üstün derecede olup, ilmi meclislerde söz sahibi idi” demektedir.
Abdürrahmân el-Hârisî’den çok kimseler ilim öğrenip, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundular. Abdürrahmân el-Hârisî, ilmiyle amel eden, vekar ve vera’ sahibi bir zât idi.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Ed-Dürer-ül-kâmine cild-2 sh. 347
2) Zeyl-i Tabakât-ı Hanâbile cild-2 sh. 420
3) Şezerât-üz-zeheb cild-6 sh. 101