Endülüslü hadîs âlimi. İsmi, Süleymân bin Mûsâ bin Sâlim bin Hassan Belensî’dir. Künyesi Ebû Rebî’ olup, İbn-i Sâlim Kilâ’î diye bilinir. 565 (m. 1170) senesi Ramazân-ı şerîf ayının başında Gırnata’da doğup, 634 (m. 1237) senesi, Zilhicce’nin yirmisinde şehîd oldu. Belensiye’de Ebû Atâ bin Nezir, Ebû Haccâc bin Eyyûb’dan ve başka yerlerde de Ebû Kâsım Hubeyş, Ebû Bekr bin Ced, Ebû Abdullah bin Zergûn, Ebû Abdullah bin Fehhâr, Ebû Muhammed bin Ubeydullah, Ebû Muhammed bin Büne, Ebû Muhammed bin Fürs, Ebû Abdullah bin Arûs, Ebû Muhammed, Ebû Muhammed bin Cehûr, Necbe bin Yahyâ ve daha birçok âlimden hadîs-i şerîf rivâyet etti. Ebû Abbâs bin Medâ, Ebû Muhammed Abdülhak Ezdî ve daha başka âlimler de ona icâzet vermişlerdir. Rivâyete çok önem verirdi. Hadîs-i şerîf ilminde pek yükselmişti. Hadîs ilminde, cerh ve ta’dîl mevzûlarını çok iyi bilirdi. Râvîleri zikrederken, onların doğum ve vefâtlarını da bildirirdi. Bilhassa önce gelen ve asrındaki hadîs-i şerîf âlimleri olmak üzere, hadîs râvîlerinin ismini, onların doğum ve ölüm târihlerini ezbere bilmekte zamanının önde gelenlerinden idi. Kendisinden; Ebû Abdullah bin Hizbullah, Ebû Hüseyn bin Abdülmelik bin Mehfûz, İbn-i Ebbâr, İbn-i Gammaz, Ebû Muhammed bin Batala, Ebû Ca’fer Tandâlî, Ebû Huccâc bin Hakem ve daha pekçok âlim hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir.
Kilâ’î, Doğu Endülüs’teki büyük âlimlerden olup, Mâlikî mezhebindeydi. Edebî ilimlerde ve hat san’atında pek yükselmişti. Belensiye Câmii’nde hatîb idi. Beliğ hutbeler okurdu. Kâdılık yaptı. Adâletiyle, bu konuda ta’viz vermemesiyle tanındı. O, cesur ve gayretli bir zâttı. Muharebelere iştirâk eder, bizzat düşmanla çarpışırdı. Son olarak, Mursiye’ye üç fersah mesafede bulunan bir yerdeki gazâda çarpışırken şehîd düştü.
İbn-i Musdî onun hakkında şöyle der: Gördüklerim arasında onun gibi faziletli ve âlim bir zâta rastlamadım. Aklî ve naklî ilimlerde, nesir ve şiirde pek mahirdi. Kur’ân-ı kerîm kırâati ve tecvîd ile ilgili ilimlerde çok derin idi. Kırâatlerini İbn-i Hûzeyl’in talebelerinden okudu. Mürsiye’de Ebû Kâsım bin Hubeyş’den pekçok istifâde etti.
Eserleri: 1. Misbâh-üz-zülâm: Hadîs-i şerîflere dâirdir. 2. El-İktifâ fî megâz-il-Mustafâ vesselâsetil-hulefâ, 3. Ma’rifet-üs-Sahâbe vet-Tâbiîn: Bu eseri tamamlayamamıştır. 4. El-İmtisal li misâl-il-mübtehic, veb-tıdâil-hükm ve ihtirâ-il-emsâl, 5. Bir şiir dîvânı.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
1) Mu’cem-ül-müellifîn cild-4, sh. 277
2) Şezerât-üz-zeheb cild-5, sh. 164
3) Tezkiret-ül-huffâz cild-4, sh. 1417
4) Ed-Dîbâc-ül-müzehheb cild-12, sh. 123