ALİ BİN HÜSEYN EL-FELEKÎ

Büyük hadîs âlimlerinden. Künyesi Ebü’l-Fadl olup; ismi, Ali bin Hüseyn bin Ahmed bin Hüseyn bin Kâsım bin Hasen bin Ali el-Hemedânî el-Felekî’dir. İbnül Felekî ismiyle meşhûr olmuştur. İbnül Felekî ilim tahsili için birçok beldeleri gezdi. Bu beldelerdeki âlimlerden hadîs-i şerîf öğrendi. Aynı zamanda fen bilgilerinde de âlim olan İbnül Felekî hazretleri, 427 (m. 1036) senesi Şa’bân ayında Nişâbûr’da vefât etti.

İbnül Felekî, Ebü’l-Hasen bin Rezkûyre, Ebü’l-Hüseyn bin Büşrân, Kâdı Ebû Bekr Hayrî, Ebû Saîd es-Sayrafi ve birçok âlimden ilim öğrenip, hadîs-i şerîf rivâyet etti.

İbn-i Şeyraveyh, Tabakâtında İbnül Felekî için; “El-Hüseyn ve el-Meydânî, İbnül Felekî hazretlerinden hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundular. O Hâfız, rivâyeti sağlam olup, hadîs-i şerîf âlimleri ile ilgili Tabakât kitapları yazdı” demektedir.

Şeyh-ül-İslâm Ebû İsmâil el-Ensârî ise, “Benim şu iki gözüm, din ve fen bilgilerinde, İbnül Felekî hazretlerinden daha mütehassıs başka birini görmedi. Hâfızası çok kuvvetli olup, aynı zamanda tasavvuf büyüğü idi” demiştir.

İbnül Felekî hazretlerinin dedesi; matematik, astronomi ve diğer fen ilimlerinde mütehassıs olduğu için, kendisine astronomi âliminin oğlu ma’nâsına gelen bu isim, (İbnül Felekî) verildi.

İbnül Felekî, birçok kitap yazmıştır. Bunlardan ba’zıları şunlardır: 1. Müntehil kemâl fî ma’rifet-ir-ricâl (bin cüz), 2. Kitâbü elkâb-il-muhaddisîn.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Mu’cem-ülmüellifîn cild-7, sh. 71

2) Tezkiret-ül-huffâz cild-3, sh. 1125

3) Şezerât-üz-zeheb cild-3, sh. 185, 230

4) Keşf-üz-zünûn cild-2, sh. 1397, 1739, 1850