YEZÎD BİN ABDULLAH

Hadîs âlimi. Yezîd bin Abdullah bin eş-Şüheyr el-Âmirî Tabiînin büyüklerindendir. Künyesi Ebu’l A’lâ el-Basrîdir. 111 (m. 729)’de vefât etti. 106 veya 108’de vefât ettiği de rivâyet edilmiştir. Küçük kardeşi Hasen’den 10 yaş büyük, ağabeyi Mutrıf’dan 10 yaş küçük idi. Çok ibâdet etmekle ve kısa, fakat te’sîrli söz söylemekle tanınmıştır. Babası Eshâb-ı kirâmdandır. Yezîd bin Abdullah (r.a.) Kur’ân-ı kerîm okunurken bayılıp düşerdi. İbn-i Hibbân ve Nesâî, onun hadîs ilminde sika (güvenilir) râvilerden olduğunu bildiriyorlar. Rivâyetleri Kütüb-i sitte’de mevcûttur. Kendisi, babasından, kardeşi Mutrıf’dan, Semure bin Cundeb, Abdullah bin Amr bin Âs, İmrân bin Husayn, Ebû Hureyre, Hazreti Âişe ve başka zâtlardan (r.anhüm) rivâyetlerde bulunmuştur. Kendisinden, Süleymân et-Teymî, Katâde, Sa’îd el-Cerîrî, Kurre bin Hâlid, Kehmes bin Hasen ve başka zâtlar rivâyette bulunmuşlardır.

Sabit bin Eslem el-Benânî diyor ki: “Hazreti Hasen-i Basrî ve Hazreti Yezîd bin Abdullah’ın bulunduğu bir mecliste Yezîd bin Abdullah’a “Konuşunuz, dinliyelim” dediler. O hayretle, “Burada, Hasen-i Basrî’nin bulunduğu yerde mi?” buyurdu. Sonra konuşmanın mihnetini ve mes’ûliyetinin ağırlığını anlattı. Oradakiler, “Bunu çok beğendik” dediler.

Kendisine, “Mescidimize tavan yapmaz mısınız?” dediklerinde, “Kalblerinizi düzeltiniz. Mescidiniz size kâfi gelir” buyurdu.

Rivâyet ettiği hadîs-i şeriflerden ba’zıları:

“Bir kimse ölüm hastalığında, İhlâs sûresini okursa, kabirde fitne görmez. Kabir sıkmasından emîn olur, kıyâmet günü onu melekler taşıyarak, Sırattan Cennete geçirirler.”

“Allahü teâlâ kulunu rızık ile imtihan eder. Onun ne yaptığına bakar. Beğenirse ona bereket verir. Râzı olmazsa ona bereket vermez.”

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

1) Hilyet-ül-evliyâ cild-2, sh. 212

2) Tehzîb-üt-tehzîb cild-11, sh. 341