Geri

   

 

 

İleri

 

14

Tenâkuz/Çelişki

Çelişki, "Zeyd yazıcıdır" ve "Zeyd yazıcı değildir" ifademizdeki gibi, özü gereği biri doğru, diğeri yanlış olan iki önermenin olumluluk ve olumsuzluk açısından farklı oluşudur. Ne var ki, çelişki ancak bunların aynı mevdû’/konu, mahmûl/yüklem, zaman, mekân, izâfet, güç, fiil, cüz/parça, bütün ve şartla birlikte bulunmaları sonucunda gerçekleşir.

(Çelişki:) "Zeyd yazıcıdır" ve "Zeyd yazıcı değildir" önermelerinde olduğu gibi.

Tenakuz, iki kazıyye arasında olumluluk ve olumsuzluk açısından meydana gelen bir tür ihtilaftır ki, bu ihtilaf bi-zâtihi kazıyyelerden birinin doğru, diğerinin yanlış olması sonucunu doğurur. Mesela "Zeyd yazıcıdır. Zeyd yazıcı değildir. "

Tenakuz, ancak iki kazıyyenin mevzû, mahmûl, zaman, mekân, izâfet, kuvvet, fiil, külliyyet, cüz’iyyet ve şart noktasında aynı olmasından sonra gerçekleşir.

[ İki kazıyyeden birinin doğru olması, diğerinin mutlaka yanlış olması veya birinin yanlış olması durumunda diğerinin mutlaka doğru olması yönünde iki kazıyye arasında gerçekleşen bir tür çelişkidir.

Misal "dört sekizin yarısıdır", "dört sekizin yarısı değildir".

Misaldeki iki kazıyye arasında meydana gelen bu çelişki zorunlu olarak birinin doğru diğerinin yanlış olmasını gerektirmektedir. O kadar ki, ikisinin bir anda doğru veya ikisinin bir anda yanlış olabileceği ihtimali düşünülememektedir.

Bu misaldeki istidlalin neticesi, ikinci kazıyyenin yanlış olduğunu bilmemizdir ki, bunu bir önceki kazıyye ile karşılaştırarak öğrenmişizdir. Zira insan bazen doğru olduğunu bildiği bir şeyin, zıddının yanlış olduğunu bilmeyebilir. Bu istidlal türüyle böyle bir bilgi elde edilmektedir. ]