KıyasMantıkta kıyas nedir? Kıyas kuralları nelerdir? Kıyas çeşitleri, örnekler ve açıklamalar, kıyas hakkında bilgi. Kıyas Zihnin, verilmiş önermelere dayanarak zorunlu olarak bir sonuç çıkarması işlemine kıyas denir. Önceden verilen önermelerin her birine öncül, onlardan zorunlu olarak çıkan önermeye de vargı (sonuç önermesi) denir. Kıyasta üç terim ve üç önerme bulunur. I. öncül: Bütün insanlar ölümlüdür. (Büyük önerme) II. öncül: Sokrates insandır. (Küçük önerme) O halde, Sokrates ölümlüdür. (Sonuç önermesi) Büyük Terim: Büyük önermede ve sonuçta yer alan kaplamı en geniş olan terimdir. Sonucun yüklemini oluşturur. Küçük Terim: Küçük önermede ve sonuçta yer alır. Sonucun öznesini oluşturur. Orta Terim: Büyük ve küçük önermede yer alan terimdir. Sonuçta yer almaz. Büyük Önerme: Büyük terim ve orta terimden oluşan öncüldür. Küçük Önerme: Küçük terim ve orta terimden oluşan öncüldür. Vargı (Sonuç önermesi): Küçük ve büyük terimden oluşan önermedir. Kıyasın Kuralları 1. Her basit kıyasta büyük, küçük ve orta terim olmak üzere üç terim bulunmalıdır. Terimler üçten az olursa o kıyas ya yanlıştır ya da düzensizdir. Fazla terim varsa kıyas bileşik kıyastır. 2. Orta terim sonuçta bulunmamalıdır. 3. Orta terim, öncüllerde en az bir kere tüm kaplamı ile alınmalıdır. 4. Yargıda hiçbir terimin kaplamı öncüllerdeki terimlerin kaplamını aşmamalıdır. 5. Sonuç daima öncüllerden zayıf olana bağlıdır. Eğer öncüllerden birisi tikelse sonuç tikel; birisi olumsuzsa sonuç da olumsuz olur.
***Hiçbir insan ölümsüz
değildir. (I. öncül-olumsuz)
6. iki olumsuz
öncülden bir sonuç çıkmaz.
7. İki tikel
öncülden sonuç çıkmaz. 8. Öncüller olumlu ise sonuç olumsuz olamaz. 1. Basit Kıyas (Kategorik Tasım) Basit (kategorik) önermelerden kurulu kıyastır. a. Kesin Kıyas Sonuç önermesinin öncüllerde anlam bakımından bulunup şeklen bulunmadığı kıyastır. ÖRNEK:
Bütün insanlar duyguludur. b. Zincirleme Kıyas Art arda gelen birçok basit kıyastan oluşur. Birinci kıyasın sonucu onu izleyen kıyasın öncüllerinden biri olur. ÖRNEK:
Bütün güçlü insanlar
mutludur.
Bütün gençler mutludur.
Bütün yaşama sevinci duyan
insanlar mutludur. ÖRNEK:
Bu çocuk yaramazlık
yapıyor.
Bu çocuk eğitimsizdir.
Bu çocuk mutsuzdur. 3. Sorit Zincirleme kıyasın bir türü olarak sorit, zincirleme kıyasın tekrar eden önermelerinin çıkarılması ile yapılır. ÖRNEK:
Bu çocuk yaramazlık
yapıyor.
Mutsuz olan karamsardır. 4. Entimem (Örtülü Kıyas, Eksik Önermeli Kıyas, Kısaltılmış Kıyas) İfadesi eksik, zihindeki tasarımı tam olan kıyastır. Konuşma dilinde sık rastlanan bir kıyas türüdür. ÖRNEK:
“Düşünüyorum, o halde
varım.” cümlesi bu tür bir kıyası ifade eder. Zihindeki tam şekli şudur: II. Bileşik Kıyas (Kategorik Olmayan Tasım) Öncüllerden en az birinin, basit önerme olmadığı kıyaslara denir. 1. Koşullu Kıyas Koşullu önermelerle kurulan kıyastır. İkiye ayrılır: 1. Bitişik Koşullu Kıyas ise (-se; -sa) bağlacı ile kurulmuş önermelerle oluşturulan kıyastır. Bu kıyaslarla ikinci öncül birinci öncülün ön bileşinini veya art bileşenini onaylar veya onaylamaz. ÖRNEK: Ön Bileşeni Onaylıyor (Evetliyor)
Ne zaman rüzgar eserse deniz dalgalı
olur. Art Bileşeni Onaylıyor (Evetliyor)
Ne zaman rüzgar eserse deniz dalgalı
olur. Ön Bileşeni Onaylamıyor (Reddediyor)
Ne zaman rüzgar eserse deniz dalgalı
olur. Art Bileşeni Onaylamıyor (Reddediyor)
Ne zaman rüzgar eserse deniz dalgalı
olur. 2. Ayrık Koşullu Kıyas Bu tür kıyaslarda birinci öncülü meydana getiren önermeler birbirine “veya” “ya da” eklemleriyle bağlanmışlardır. Burada da ikinci öncül birinci öncülün bileşenlerini onaylar veya onaylamaz. ÖRNEK: Ön Bileşeni Onaylıyor (Evetliyor)
Bu çocuk uslu
ya da yaramazdır. Art Bileşeni Onaylıyor (Evetliyor)
Bu çocuk uslu
ya da yaramazdır. Ön Bileşeni Onaylamıyor (Reddediyor)
Bu çocuk uslu
ya da yaramazdır. Art Bileşeni Onaylamıyor (Reddediyor)
Bu çocuk uslu
ya da yaramazdır. İkilem (Dilemma) Öncülleri bitişik ve ayrık şartlı önermelerden kurulan kıyastır. İkilemde büyük öncül “ve” bağlacıyla birleştirilmiş iki koşullu önermeden oluşur. Küçük öncül büyük öncülün bileşenlerinin öznelerini veya yüklemlerini onaylar veya onaylamaz. Sonuç buna bağlı olarak olumlu veya olumsuz önerme olur. Bu çıkarımın amacı, tartışmada taraflardan birinin karşısındaki kişiyi kendisi için hoş olmayan iki seçenek karşısında bırakarak çıkmaza sokması, yenilgiye uğratmasıdır. ÖRNEK: Üst düzeydeki devlet adamlarından biri, değerli ve bilgili bulduğu bir kişiye “kadılık” teklif eder. Fakat bu kişi teklifi reddeder. Bunun üzerine üst düzeydeki devlet adamı “Yalan söylüyorsun, yapabilirsin.” deyince diğeri ikileme başvurur ve der ki:
Ben doğru söylüyorsam
kadılık yapamam ve yalan söylüyorsam kadılık yapamam. *********** |