Geri

   

 

 

İleri

 

3. Allah'ın Resûlüne Salât Getirmenin Şekli

Daha önce, Namazın Zikirleri bölümünde, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem'e "Salât" getirmenin keyfiyyetini ve bununla ilgili meseleleri beyan etmiştik. Salât getirmenin kısa lâfızları:

Allahümme Salli Alennebiyyi, sallallahü Alâ Muhammedin, sallallahü Alâ Resûlihi, sallallahü Alennebiyyi, Sallallâhu aleyhi, Allâhümme Salli Alâ Muhammedin ve Alâ Âlihi...).

Anlattığımız "Salât" getirme lâfızlarına, bazı âlimlerin ve İbn Ebî Zeyd el-Mâlikî'nin dedikleri gibi:

: "... Verham Muhammeden ve Âle Muhammedin" ilâvesini yapmak müstehabdır, sözünün aslı yoktur ve bid'attır. imâm Ebû Bekir ibnu'l-Arabî el-Mâlikî, kendi kitabı olan Tirmizî şerhinde, bu meseleyi inkâr hususunda ileri gitmiş ve İbn Ebî Zeyd'in hataya düştüğünü söyleyerek böyle salât getirenleri de cehaletle vasıflamıştır. Demiştir ki: Çünkü Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem, kendisine "Salât" getirme keyfiyetini bize öğretti; bunun üzerine ziyade yapmak, onun sözünü kusurlu görmektir ve Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'in sözünü bir nevi düzeltmedir. Muvaffakiyet Allah'dandır.

Salât ve selâmı bir arada getirmek

Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'e "Salât" getirildiğinde, "Salât ile Teslîm" sözlerini bir araya getirerek:

sallallahü aleyhi ve selleme", demelidir. Yalnız bir tanesini kullanarak "sallallahü aleyh" yahut:

aleyhisselâm" şeklinde söylememelidir.

Salât ve selâmı yüksek sesle söylemek

Hadîs okuyan, yazan veya yazdıran, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem anıldığı zaman, ona salât ve selâmı yüksek sesle getirir ki, bu müstehabdır. Fakat aşırı derecede ses yükseltilmez. Yüksek sesle getirilmesini beyan edenler, imâm Ebû Bekir el-Hatîb el-Bağdadî ve başkalarıdır. Ben bu konu üzerindeki münakaşayı, Hadîs İlimleri bahsine aktardım.

Gerek bizim ve gerekse diğer mezheb âlimleri, Telbiye (lebbeyk) getirildiği zaman, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem'e yüksek sesle Salât getirmenin müstehab olduğunu söylemişlerdir. En iyisini Allah bilir.