Geri

   

 

 

İleri

 

13. Namazdan Çıkmak İçin Selam Vermek

Bil ki, namazdan çıkmak için selâm vermek, namazın rükünlerinden bir rükündür ve namazın farzlarından bir farzdır; selâmsız namaz sahîh olmaz. Bu hüküm, Şâfi’î'nin, İmâm Mâlik'in, İmâm Ahmed'in, ilk ve son devir âlimler çoğunluğunun mezhebidir. (Hanefî mezhebinde ise selâm, namazdan bir rükün değil, vâcibdir.) Sahîh ve meşhur Hadisler bunu, böylece açıklıyor. Bil ki, selâmda en mükemmel olan sağa şöyle demektir:

"Esselâmu Aleyküm ve Rahmetullahi", sol tarafa da:

“Esselâmu Aleyküm ve Rahmetullahi".

Bu şekildeki selâm sözüne,

"Ve berekâtühû" kelimesini ilâve etmek müstehab olmaz; çünkü Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'den meşhur olarak rivâyet edilene aykırı düşer. Her ne kadar Ebû Dâvud'un rivâyetinde bu ilâve varsa ve bunu âlimlerimizden de çoğu söylemişlerse de hadîs şazdır, bizim başta söylediğimiz meşhurdur. En doğrusunu Allah bilir.

Namaz kılan kimse, ister imâm olsun, ister imâma uyan olsun, ister yalnız başına bulunsun, ister az cemaate imâm olsun, ister farz namaz kılsın, ister nafile namaz kılsın, bütün bunlarda yukarda anlattığımız gibi, sağa ve sola başını çevirerek iki selâm verir. Ancak vâcib olan bir selâmdır, ikinci selâm sünnettir. Eğer bu ikinci selâmı terk ederse, ona zarar vermez. Sonra selâm lâfzından vâcib olan "Esselâmu Aleyküm" demektir. Eğer:

“Selâmun Aleyküm" demiş olursa sahîh olan görüşe göre kifâyet etmez. Eğer:

“Aleykümüsselâm" derse sahîh olan görüşe göre caizdir.

Eğer:

“Esselâmu Aleyke", yahut:

“Selâmî Aleyke", yahut:

“Selâmı Aleyküm", yahut:

“Selâmullahi Aleyküm", yahut tenvinsiz:

“Selâmu Aleyküm", yahut:

“Esselâmu aleyhim" söylerse, ihtilafsız bunlarla namaz caiz olmaz. Eğer bilerek ve kasden bunu yaparsa namazı ihtilafsız batıl olur; yalnız:

“Esselâmu Aleyhim" sözü ile namazı batıl olmaz; çünkü bu bir Duâdır. Fakat yanılarak bunlardan birini söylerse, namaz batıl olmaz; ancak yeniden doğru selâm vermesi gerekir.

Eğer imâm yalnız bir selâm verse de, imâma uyan iki selâm yapmış olsa, âlimlerimizden Kâdî Ebû Taybe Et-Taberî ve bundan başkası demişlerdir ki, imâm selâm verdikten sonra, ona uyanlar serbestirler. İsterlerse hemen selâm verirler ve isterlerse, Duâ için oturmayı istedikleri kadar uzatabilirler. En doğrusunu Allah bilir.