Geri

   

 

 

İleri

 

50. Tatlı Söz Söylemeye Teşvik Etmek

 

Allahü teâlâ:

“Mü’minlere şefkat kanatını indir" buyurmuştur.

858- Adiyy ibn Hâtim'den (radıyallahü anh) yapılan rivâyetde demistir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir hurmanın yarısı bile olsa, ateşten korunun (küçümsemeyerek sadaka verin, kurtuluşunuza sebeb olur.) Onu bulamayan tatlı sözle korunsun."

 

 

859- Ebû Hüreyre'den (radıyallahü anh) yapılan rivâyetde demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

 

 

 

“Güneşin doğduğu her günde, insanların kemiklerinin her biri için (Allah'ın büyük nimet-. lerine karşılık verilecek) bir sadaka vardır: İki kişi arasında adalet yaparsın (aralarını düzeltirsin bu bir sadakadır), adama hayvanına binmesi için ona yardım edip hayvanın üzerine bindirirsin yahut yükünü ona kaldırırsın, bu sadakadır. Tatlı söz bir sadakadır. Namaz için yürüdüğün her adım bir sadakadır. Yoldan engelleri gidermen bir sadakadır."

 

 

 

 

 

860- Ebû Zer'den (radıyallahü anh) yapılan rivâyetde demiştir ki, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem bana şöyle dedi:

 

 

 

"İyilikten hiç bir şeyi küçümseme, tatlı bir yüzle kardeşini karşılamanı bile..."

٥٠- باب الحَثِّ على طِيْبِ الكَلاَم

قال اللّه تعالى‏:

{‏وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِلمُؤْمِنِينَ‏} ‏‏[‏الحجر‏: ‏٨٨‏]

٨٥٨- وروينا في صحيحي البخاري ومسلم، عن عديّ بن حاتم رضي اللّه عنه قال‏: ‏قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم ‏قال‏:‏

‏”‏‏اتَّقُوا النَّارَ وَلَوْ بِشِقّ تَمْرَةٍ، فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَبِكَلِمَةٍ طَيِّبَةٍ‏"‏‏.‏‏ (٣٤)

٨٥٩- وروينا في صحيحيهما، عن أبي هريرة رضي اللّه عنه، قال‏: ‏قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم ‏قال‏:‏

‏”‏‏كُلُّ سُلامَى مِنَ النَّاسِ عَلَيْهِ صَدَقَةٌ، كُلَّ يَوْمٍ تَطْلُعُ فِيهِ الشَّمْسُ تَعْدِلُ بَيْنَ الاثْنَيْنِ صَدَقَةٌ، وتُعِينُ الرَّجُلَ في دَابَّتِهِ فَتَحْمِلُهُ عَلَيْها أوْ تَرْفَعُ لَهُ عَليْها مَتاعَهُ صَدَقَةٌ، قال‏: وَالكَلِمَةُ الطَّيِّبَةُ صَدَقَةٌ، وَبِكُلّ خُطْوَةٍ تَمشِيها إلى الصَّلاةِ صَدَقَةٌ، وتُميطُ الأذَى عَنِ الطَّرِيقِ صَدَقَةٌ‏"‏‏.‏‏ (٣٥)

قلتُ‏: السُّلاَمَى بضم السين وتخفيف اللام‏: أحدُ مفاصل أعضاء الإِنسان، وجمعه‏: سُلامَيَات بضم السين وفتح الميم وتخفيف الياء، وتقدم ضبطها في أوائل الكتاب‏.‏

٨٦٠- وروينا في صحيح مسلم عن أبي ذرّ رضي اللّه عنه قال‏: ‏قال لي النبيّ صلى اللّه عليه وسلم ‏قال‏:‏

‏”‏‏لا تَحْقِرَنَّ مِنَ المَعْرُوفِ شَيْئاً وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ‏"‏‏.‏ (٣٦)