Geri

   

 

 

İleri

 

22. İkindiden Sonra Güneşin Batışına Kadar Okunacak duâ

Öğleden sonra ve ikindiden sonra ne söyleneceği daha önce geçmişti. tkindi vaktinde zikirleri çok yapmak, tekidli olarak müstehabdır; çünkü ikindi namazının (Kur’ân-ı Kerîm'de ihtimâm gösterilen) orta namaz olduğu, selef ve daha sonraki âlimlerin çoğunluğu tarafından söylenmektedir. Bir de sabah vaktinde zikirlere daha çok itina göstermek müstehabdır. Çünkü bu iki namaz, "Orta namaz" olarak söylenenlerin en Sahîhleridir.

İkindiden sonra ve gündüzün sonunda zikri daha fazla çoğaltmak müstahabdır.

 

Allahü teâlâ hazretleri buyuruyor:

"Güneş doğmadan önce ve güneş batmadan önce Rabbine hamd ederek tesbîh et Rabbını noksanlıklardan tenzih et "Sübhanellahi ve bihamdihi" söyle yahut sabah ve ikindi namazını kıl.

Yine buyuruyor:

"Akşam ve sabah Rabbine hamd ederek tesbih et."

Yine buyurur:

"İçinden yalvararak ve korkarak ve gizlice, sabah ve akşam vakitlerinde Rabbını An (tesbih et)."

 

Yine buyurmuştur:

 

"Sabah ve akşam vakitlerinde, o ibâdet yerlerinde Allah'ı tesbih ederler. Nice erkek vardır ki, ne bir kazanç, ne de bir alış-veriş, Allah'ı anmaktan onları meşgul etmez. "

 

227- Enes'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

 

"İkindi namazından itibaren güneş batıncaya kadar zikreden bir toplum ile oturmam, Hazreti İsmâîl'in (şerefli soyundan) sekiz köle azad etmemden bana daha sevimlidir. "

٢٢- باب ما يقولُه بعدَ العصرِ إلى غُروبِ الشَّمس

قد تقدم ما يقولُه بعد الظهر والعصر كذلك، ويُستحبُّ الإِكثارُ من الأذكار في العصر استحباباً متأكداً فإنها الصلاة الوسطى على قول جماعات من السلف والخلف، وكذلك تُستحبُّ زيادةُ الاعتناء بالأذكار في الصبح، فهاتان الصلاتان أصحُّ ما قيل في الصلاة الوسطى، ويُستحبُّ الإِكثارُ من الأذكار بعد العصر وآخر النهار أكثر، قال اللّه تعالى‏:

{‏فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ غُرُوبِها‏}طه‏: ١٣٠

وقال اللّه تعالى‏: {‏وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ بالعَشِيِّ والإِبْكارِ‏} ‏غافر‏: ٥٥

وقال اللّه تعالى‏: {‏واذْكُرْ رَبَّكَ في نَفْسِكَ تَضَرُّعاً وَخِيفَةً وَدُونَ الجَهْرِ مِنَ القَوْلِ بالغُدُوِّ والآصَال‏} ‏الأعراف‏: ٢٠٥

وقال تعالى‏:

{‏يُسَبِّحُ لَهُ فِيها بالغُدُوّ والآصَالِ رِجالٌ لا تُلْهِيهِمْ تِجارَةٌ وَلا بَيْعٌ عَنْ ذِكْرِ اللّه‏}النور‏: ‏٣٦ وقد تقدم أن الآصال ما بين العصر والمغرب‏.‏

٢٢٧- وروينا في كتاب ابن السني بإسناد ضعيف، عن أنس رضي اللّه عنه قال‏: قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم‏:

‏"‏لأَنْ أَجْلِسَ مَعَ قَوْمٍ يَذْكُرُونَ اللّه عَزَّ وَجَلَّ مِنْ صَلاةِ العَصْرِ إلى أنْ تَغْرُبَ الشَّمْسُ، أحَبُّ إليَّ مِنْ أَنْ أعْتِقَ ثَمَانِيَةً مِنْ وَلَدِ إسْماعِيلَ‏"‏‏.‏‏ (٥٣)