Geri

   

 

 

 

İleri

 

32- SELÂMDAN SONRA OKUNAN (ZİKİR VE DUÂ) BÂBI

977 - “... Âişe (radıyallahü anha)’den: Şöyle demiştir :

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) (namazın bitiminde) selâm verince ancak; diyecek kadar otururdu. "

978 - “... Ümmü Seleme (radıyallahü anhâ)'den: Şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) sabah farzını kılıp selâm verdiği zaman şu duayı okurdu:

(Allah'ım! Ben Senden yararlı ilim, güzel (= helâl) rızık ve makbul amel dilerim. )

979 - “... Abdullah bin Amr (bin el-As) (radıyallahü anhümâ)’den rivâyet edildiğine göre Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur :

(İki şey vardır ki bunlara devam eden her müslüman adam behemehal Cennet'e girer. Bunlar kolay şeylerdir de bunlarla amel edenler azdır. (Birincisi şudur:) Müslüman kişi her namazdan sonra on defa tesbih eder, on defa tekbir getirir ve on defa hamd eder. ) )

(Abdullah (radıyallahü anh) : 'Ben Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'i bu zikirlerin sayısını mübarek el (parmakları) ile zabtederken (hesaplarken) gördüm, ' demiştir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyruğuna şöyle devam eylemiştir:

(İşte bunlar dille (söylenmesi) itibariyle yüzelli (cümle) dir. Mizân'da (ise) binbeşyüz cümle) dir. (İkincisi de şudur:) Müslüman kişi yatağına girdiği zaman yüz defa tesbih, hamd ve tekbir okur. İşte bunlar da dille söylenmesi bakımından yüz (cümle) dir. Lâkin mizân'da bin (cümle) dir. Şu halde hanginiz günde ikibin beşyüz kötülük işler?)

Sahâbîler (radıyallahü anhüm) :

(Ya Resûlüllah!) Müslüman adam nasıl bunlara devam edemesin? dediler. (Bunlara devam edememezliği garibsediler. )

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) :

(Her hangi biriniz namazda iken şeytan ona gelerek: Falan şeyi ve şu şeyi hatırla, der. Tâ ki kul gafletle namazdan çıkıp gitsin ve her hangi biriniz yatağında (uzanmış) iken şeytan onun yanına varır ve kişi uyuyuncaya kadar şeytan durmadan onu uyutmaya çalışır. ) "

980 - “... Ebû Zerr(-i Gifârî) (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir :

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e denildi ki: Süfyân'in rivâyetine göre ise Ebû Zerr (radıyallahü anh) şöyle demiştir : Ben Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e dedim ki:

— Yâ Resûlallah ! Servet sahihleri sevabı alıp götürdüler. (Şöyle ki:) Bizim dediğimizi derler. Bir de mallarını Allah yolunda harcarlar. Halbuki elimizden infak gelmez.

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana:

(Ben size öyle bir şey bildireyim ki onu yaptığınız zaman (fazilet bakımından) sizi geçenlere yetişirsiniz ve (fazilet yönünden) sizden sonra gelenler size yetişemezler. (O da şudur:) Her namazdan sonra Allah'a otuzüç, otuzüç ve otuzdört defa hamd'e, tesbih ve tekbir getirirsiniz. ) buyurdu. "

Süfyân demiştir ki: Hamd, tesbih ve tekbîr'den hangisinin otuzdört (defa) olduğunu bilemiyecegim.

981 - “... Sevbân (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir :

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), namazdan çıktığı zaman üç defa istiğfar ederdi ve sonra:

'Estağfirullah estağfirullah' dersin. diye istiğfar şekli bildirilmiştir.

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) günahlardan tertemiz olup her türlü hatâdan masum olduğu hâlde istiğfar etmesinin hikmeti hususunda Tuhfetü'l-Ahvezi yazarı, İbn-i Seyyidi'n-Nâs'in şöyle dediğini nakletmiştir: 'Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in istiğfar etmesi kul hakkını vermek ve şükür görevini yapmaktır. Nitekim bir hadîste :

(Ben niçin çok şükreden bir kul olmayayım?) buyurmuştur. İstiğfar etmesinin diğer bir nedeni de duâ ve niyaz hususunda sözle olduğu gibi fiilen de müminlere sünnetini beyan etmesidir. Tâ ki onlar da zati nevebilerine iktida etsinler. '