Geri

   

 

 

 

İleri

 

17- Bayram Namazından Önce Kurban Kesilir Mi?

4411- Bera (radıyallahü anh)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bayram günü cemaate hitâb ederek şöyle buyurdu:

(Kıblemize yönelen, namazlarımız gibi namaz kılan, bizim gibi kurban kesen bayram namazını kılmadan kurban kesmesin.) Bunu duyan dayım kalkarak:

(Ey Allah'ın Rasûlü! çoluk çocuğuma, aileme ve komşulara yedirmek için acele ederek kurbanımı namazdan önce kesmiştim) deyince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(Tekrar başka bir kurban kes.) Dayım:

(Yanımda iki koyundan daha değerli süt için beslediğim bir oğlak var onu kurban etsem olur mu?) dedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Onu kes, o senin kurbanının en hayırlısıdır. Ama senden başkası için oğlak asla kurban olmaz) buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Dâvûd, Dahâyâ: 5)

4412- Bera b. Azib (radıyallahü anh)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kurban bayramı günü namazdan sonra bize bir hutbe verdi ve şöyle buyurdu:

(Kim bizim gibi namaz kılarsa, bizim gibi kurban keserse, kurbanını doğru kesmiş olur. Kim de namazdan önce kurbanını keserse o kimse et için kesmiş sayılır) denince Ebu Bürde şöyle dedi:

(Ey Allah'ın Rasûlü! Bu günün yeme içme günü olduğunu bildiğim için kurbanımı acele ederek namazdan önce kestim; etinden yedim, çoluk çocuğuma ve komşularıma da yedirdim.) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(O kestiğin et için kesilmiş sayılır.) Ebu Bürde dedi ki:

(Benim yanımda o kestiğim etlik için olan iki koyuna denk bir süt için beslediğim oğlak var onu kurban etsem olur mu?) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Evet olur fakat bundan sonra kimse için oğlak kurban olmaz) buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Dâvûd, Dahâyâ: 5)

4413- Enes (radıyallahü anh)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bayram günü hutbesinde şöyle buyurdu:

(Kim namazdan önce kurbanını kesmişse yeniden kessin.) Bir adam kalkarak:

(Ey Allah'ın Rasûlü bu gün et yeme günüdür ondan dolayı çoluk çocuğuma ve komşularıma yedirmek için namazdan önce kestim.) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), sanki bu sözlerimi tasdik eder gibi oldu. Adam sözlerine şöyle devam etti:

(Ben de bu kestiğim etlik hayvanının ikisine bedel olabilecek çok sevdiğim bir oğlağım var onu kessem olur mu?) dedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de ona izin verdi. Bilmiyorum oğlak kesme izni sadece o kimseye mi mahsus yoksa başkaları için de geçerli mi? Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) hutbeden sonra iki koç kurban etti.) (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Dâvûd, Dahâyâ: 5)

4414- Ebu Bürde b. Niyar (radıyallahü anh)’dan rivâyete göre, kendisi Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den önce kurbanını kesmişti. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’de tekrar kesmesini emretmişti. O da şöyle dedi:

(Bir oğlağım var ama iki koyundan daha çok seviyorum.) Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Onu kes) buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Dâvûd, Dahâyâ: 5)

4415- Cündüb b. Süfyan (radıyallahü anh) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber bir bayram günü kurban kesmiştik. Bazı kimseler kurbanlarını bayram namazından önce kesmişlerdi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) namazdan dönünce onların kurbanlarını kesmiş olduklarını görünce:

(Kim namazdan önce kurbanını kesmişse onun yerine yeni bir kurban kessinler. Bizimle namaz kılıp kurban kesmeyenler ise Allah’ın adını anarak kurbanlarını kessinler) buyurdu. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Dâvûd, Dahâyâ: 5)