Geri

   

 

 

 

İleri

 

76- Bir Gün Oruç Bir Gün İftar Etmek

2400- Abdullah b. Amr (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(Oruçların en değerli ve kıymetli olanı Dâvûd (radıyallahü anh)’ın orucudur. O bir gün oruç tutar bir gün iftar ederdi.) (Ebû Dâvûd, Savm: 67; Buhârî, Savm: 57)

2401- Mücahid (radıyallahü anh)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b. Amr bana şöyle anlattı: Babam beni asil bir kadınla evlendirmişti. Babam o kadına benden sorunca, o kadın:

(Ne güzel bir kimsedir, evlendiğimizden bu yana ne yatağıma geldi ne de gizli yerlerimi araştırdı demiş. Bunun üzerine babam durumu Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e anlatmış, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’de:

(Onu bana getiriniz) buyurmuş. Babamla birlikte Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanına gittim. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Orucu nasıl tutuyorsun) diye sordu. Ben de:

(Her gün) dedim. (Haftada üç gün tut) buyurdu. Ben:

(Bundan daha fazla tutabilirim) dedim. (İki gün tut bir gün tutma) dedi. Ben, yine:

(Bundan daha fazla tutmaya gücüm yeter) dedim. O zaman Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Oruçların en değerlisi Dâvûd’un orucudur, dolayısıyla sende onun gibi bir gün oruç tut bir gün iftar et) buyurdu. (Hadis buradakinden uzuncadır buraya sadece oruç bölümü için bu kadarı alınmıştır.) (Ebû Dâvûd, Savm: 67; Buhârî, Savm: 57)

2402- Yine, Abdullah b. Amr (radıyallahü anh) anlatıyor: Babam beni bir kadınla evlendirmişti. Onu ziyarete gelip, kocan nasıl iyi mi? diye sormuş. O da:

(Çok iyi bir insan gece uyumayıp ibadetle meşgul oluyor gündüzleri de devamlı oruç tutuyor) demiş. Bunun üzerine babam, beni azarladı ve:

(Müslüman bir kadınla evlendirdim sende onu terk edip ondan yüz çeviriyorsun) dedi. Güç ve kuvvetime güvendiğim için babamın sözüne kulak asmadım. Fakat bu olay Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e ulaşınca; Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana:

(Fakat ben hem uyuyor hem de ibadet ediyorum, oruçta tutuyorum iftar ettiğim de oluyor sende kalk namaz kıl uyu, oruç tut, iftar da et. Her aydan üç gün oruç tut) buyurdu. Ben:

(Daha fazlasına gücüm yeter) dedim. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Öyle ise, Dâvûd (radıyallahü anh)’ın orucunu tut; yani bir gün oruç tut bir gün iftar et) buyurdu. Ben:

(Daha fazlasını yapabilirim) dedim. (Her ay Kur’an’ı bir sefer hatmeyle) buyurdu. Sonra on beş güne düşürdü. Ben de daha kısa sürede hatmedebilirim diyordum… (Buhârî, Savm: 57; Müslim, Sıyam: 35)

2403- Ebu Seleme (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Abdullah b. Amr şöyle anlattı: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) odama girerek:

(Senin gece boyu ibadet ettiğini ve gündüzleri de oruç tuttuğunu haber almadım mı sanıyorsun!) Ben de:

(Evet haber almışsınızdır) dedim. Bunun üzerine şöyle buyurdu:

(Böyle yapma uyu ve gece namazı kıl, gündüzleri bazen oruç tut bazen de tutma çünkü gözlerinin sende hakkı var, vücudunun sende hakkı var, hanımının sende hakkı var, misafirinin sende hakkı var, arkadaşının senin üzerinde hakkı vardır. Allah ömrünü uzun etsin (veya ömrün uzun olabilir) her aydan üç gün oruç tutman yeterlidir. Böylece bir seneyi oruçla geçirmiş gibi olursun. Çünkü Allah, iyiliklere on kat mükafat verir.) Ben:

(Sağlam güçlü ve dayanıklıyım) dedim, Israrlı davrandım yüküm ağırlaştı. Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Haftada üç gün oruç tut) buyurdu. Ben ise:

(Daha fazlasına gücüm yeter) dedim ve bu fikrimde ısrar ettim; yine yüküm ağırlaştı. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Allah’ın Peygamberi Dâvûd (aleyhisselâm) gibi oruç tut) buyurdu. Ben:

(Dâvûd (aleyhisselâm)’ın orucu nasıldır?) dedim. O da:

(Senenin yarısıdır) buyurdu. (Buhârî, Savm: 57; Müslim, Sıyam: 35)

2404- Said b. Müseyyeb ve Ebu Seleme b. Abdurrahman (radıyallahü anhüma)’ın haber verdiğine göre, Abdullah b. Amr b. As şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e benim:

(Yaşadığım sürece geceleri ibadetle gündüzü de oruçla geçireceğim) sözüm aktarılınca; Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Bu sözü söyleyen sen misin?) buyurdu. Ben de:

(Evet ben söyledim) dedim. Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(Sen buna güç yetiremezsin, oruçta tut iftar da et, uyu ve kalk namaz da kıl, her aydan üç gün oruç tut çünkü iyiliklere on katıyla mükafat verilir. Böylece bir yıl oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanırsın.) Ben:

(Daha fazlasına gücüm yeter) dedim. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Öyleyse bir gün oruç tut iki gün tutma) buyurdular. Ben yine:

(Bundan daha fazlasına güç yetirebilirim) deyince; Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Öyleyse bir gün oruç tut bir gün tutma, bu Dâvûd (aleyhisselâm)’ın orucudur ve oruçların en faziletlisi de budur) buyurdu. Ben yine:

(Bundan daha fazlasını yapabilirim) deyince, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(Bundan daha değerli ve kıymetli oruç yoktur.) Abdullah b. Amr diyor ki:

(Rasûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem)’in söylediği ayda üç gün orucu tutmuş olsaydım benim için malımdan ve ailemden daha hayırlı olacaktı.) (Buhârî, Savm: 57; Müslim, Sıyam: 35)

2405- Ebu Seleme b. Abdurrahman (radıyallahü anh)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir:

(Abdullah b. Amr’ın yanına vardım ve:

(Ey Amcacığım! Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in sana anlattığını bana da anlat) dedim. O da şöyle dedi:

(Yeğenim ben güç bir iş yapmaya karar vermiştim ve şöyle demiştim:

(Ömür boyu oruç tutacağım, gece gündüz Kur’an okuyacağım.) Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bunu duyunca yanıma geldi ve evime girdi şöyle buyurdu:

(Sen misin? Yıl boyu oruç tutacağım, gece gündüz Kur’an okuyacağım diyen.) Ben de:

(Ey Allah’ın Rasûlü! Evet ben söyledim) dedim. Bunun üzerine şöyle buyurdu:

(Böyle yapma, bir ayda üç gün oruç tut yeter.) Ben:

(Bundan fazlasına güç yetirebilirim) dedim. O da:

(Haftada iki gün; pazartesi ve perşembe günleri oruç tut) buyurdu. Ben:

(Bundan daha fazlasına da güç yetirebilirim deyince:

(Öyleyse Dâvûd (aleyhisselâm)’ın orucu gibi oruç tut; çünkü oruçların en değerlisi odur, bir gün oruç tutar bir gün tutmazdı, söz verdiğinde sözünden caymazdı, düşmanla karşılaştığında ise kaçmazdı.) (Buhârî, Savm: 57; Müslim, Sıyam: 35)