Geri

   

 

 

 

İleri

 

24- Rükû’dan Kalkarken Rabbena ve Lekel Hamd Demek

1071- Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyete göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

(İmam (Semiallahü limen hamideh) dediğinde sizler (Rabbena ve lekel hamd) deyiniz. Kimin bu söylediği duası meleklerin duasına denk gelirse gecmiş günahları affedilir.) (Dârimi, Salat: 44; Buhârî, Ezan: 51)

1072- Ebû Mûsâ (radıyallahü anh)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bize bir hutbe verdi. Gideceğimiz yolu ve nasıl namaz kılacağımızı açıkladı ve şöyle buyurdu:

(Namaz kılacağınızda saflarınızı düzgün tutunuz. Sonra biriniz imam olsun; imam tekbir aldığında siz de tekbir alın. İmam (Ğayrilmağzûbi aleyhim ve leddâllin) deyince, (Amîn deyin ki Allah dualarınızı kabul etsin. İmam tekbir alıp rükû’a vardığında sizde tekbir alıp rükû’ edin. İmam sizden önce rükû’ eder ve sizden önce rükû’dan başını kaldırır.) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Ötekilerdede durum aynısıdır yani imam cemaatten önce davranır) buyurdu. (İmam (Semiallahü limen hamideh) deyince sizler (Allahümme Rabbena ve lekel hamd) deyin ki Allah bu duanızı işitir ve kabul eder. Çünkü Allah Peygamberinin diliyle (Semiallahü limen hamideh) buyuruyor. İmam tekbir alıp secde ettiğinde sizde tekbir alıp secde edin, imam sizden önce secdeye varır ve sizden önce secdeden kalkar.) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

(Namazdaki diğer hareketlerde de durum aynıdır) buyurdu. İmam oturduğunda sizlerin ilk okuyacağı dua Ettehıyyatü duası olsun bu yedi cümleden ibaret olup namazın oturuşunda okunur.) (Buhârî, Ezan: 51; Ebû Dâvûd, Salat: 171)