Geri

   

 

 

 

İleri

 

7- Yaygı Edinmenin Cevazı Bâbı

5570- Bize Kuteybe b. Saîd ile Amr'un-Nâkıd ve İshâk b. İbrahim rivâyet ettiler. Lâfz Amr'ındır. (Amr ile Kuteybe haddesena, İshâk ise ahberanâ tâbirlerini kullandılar.) (İshâk dedi ki): Sise Süfyân, İbn Münkedir'den, o da Câbir'den naklen haber verdi. Câbir (Şöyle dedi): Evlendiğim vakit Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana:

«Yaygı edindin mi?» diye sordu. Ben: — Bizim nereden yaygımız olsun! dedim. «Beri bak, bu olacak!» buyurdu.

5571- Bize Muhammed b. Abdillah b. Nümeyr rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Veki', Süfyân'dan, o da Muhammed b. Münkedir'den, o da Câ-bir b. Abdillah'dan naklen rivâyet etti. (Şöyle dedi): Evlendiğim vakit Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana:

«Yaygı edindin mı?» diye sordu. Ben:

— Bizim nereden yaygımız olsun! dedim.

«Beri bak, bu olacak!» buyurdular.

Câbir Dedi ki, hanımımda bir yaygı var. Ben şunu benden uzaklaştır diyorum, o da: «Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bu olacak, buyurdu.» diyor.

5572- Bana bu hadîsi Muhammed b. Müsennâ da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman rivâyet etti. Bize Süfyân bu isnad ile rivâyette bulundu. Ve «Ben de onu bırakıyorum» cümlesini ziyade etti.

Bu hadîsi Buhârî «Menâkıb» bahsinde; Tirmizî “Kitâb'ul-isti'zan»'da tahrîc etmişlerdir.

Enmat: Nemat’ın cem'idir. Nemat döşek yüzü demektir. Saçaklı ince yaygı mânâsına da gelir. Ki burada murad odur.

Rivâyetin tamamından anlaşılıyor ki, Hazret-i Câbir hanımına: «Bu yaygıyı evden uzaklaştır» dermiş. O da: «Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bunun bizim evimizde bulunacağını söylemedi mi?» diye mukabele eder. Câbir (radıyallahü anh) da onu hâli üzere bırakırmış.

Câbir (radıyallahü anh)'ın bu yaygıdan hoşlanmaması dünya zînetlerinden ve âhiret umurundan alıkoyan olduğu içindir. Hadîs-i şerif ipekten olmamak şartiyle yaygı, kilim ve halı gibi şeylerin edinilmesi caiz olduğuna delildir. Bu hadîste Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in mucizesi zahir olmuş, verdiği haber dediği gibi çıkmıştır.