Geri

   

 

 

 

İleri

 

17- İstinca Bâbı

629 - Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ebû Muâviye ile Vekî', A'meşten rivâyet ettiler H.

Bize Yahya b. Yahya da rivâyet etti. Lâfız onundur.

(Dedi ki): Bize Ebû Muâviye, A'meşten, o da İbrahim'den, o da Abdurrahman b. Yezid’den, o da Selman'dan naklen haber verdi. Selmana:

Peygamberiniz (sallallahü aleyhi ve sellem) size her şey'i hattâ kaza-i haceti bile öğretti (değil mi?) demişler. Selman:

— «Evet, gerçekten Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kıbleye karşı kaza-i hacet veya bevl etmekten, sağ elle taharetlenmekten, üçten az taşla taharetlenmekten, hayvan tezeği veya kemikle taharetlenmekten bizi men etti.» demiş.

630 - Bize Muhammed b. el-Müsenna rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Süfyân, A'meşle Mansurdan, onlarda İbrahim'den, o da Abdurrahman b. Yezid'den, o da Selman dan rivâyet etti. Selman Şöyle dedi:

— «Bize Müşrikler (den biri): Görüyorum ki; sahibiniz size herşeyi öğretiyor. Hatta kaza-i haceti bile öğretiyor.» dedi. Selman şu cevabı vermiş:

— «Evet. Hakikaten o bizden birimizin sağ elle taharetlenmesini ve kıbleye karşı kaza-i hacet etmesini men etti. Hayvan tersi ve kemiklerle taharetlenmekten de men etti. Hem:

«Hiç biriniz üçten aşağı taşla taharetlenmesin.» buyurdu.

631 - Bize Züheyr b. Harb rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ravh b. Ubade rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Zekeriyya b. İshâk rivâyet etti

(Dedi ki): bize Ebû'z-Zübeyr rivâyet etti, ki Cabiri:

— «Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bizi kemik veya hayvan tezeği ile taharetlenmekten men etti» derken işitmiştir.

632 - Bize Züheyr b. Harb ile İbn Nümeyr de rivâyet ettiler. Dediler ki: Bize Süfyan b. Uyeyne rivâyet etti. H.

Bize Yahya b. Yahya da rivâyet etti. Lâfız onundur. Dedi ki Süfyân b. Uyeyne'ye: Sen Zühriyi Ata' b. Yezid el-Leysiden, o da Ebû Eyyûb'dan o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen şu hadisi rivâyet ederken işitmişsin. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Helaya geldiğiniz zaman küçük veya büyük abdest bozarken kıbleyi karşınıza veya arkanıza almayın. Lâkin şarka veya garba dönün.» buyurmuşlar.

Ebû Eyyûb:

— «Müteakiben Şama geldik (orada) kıbleye karşı yapılmış helalar bulduk. Artık onların içinde kıbleden dönüyor ve Allaha istiğfar ediyorduk demiş. (Öyle mi?) » dedim. Süfvan:— «Evet» cevabını verdi.

633 - Bize Ahmed b. Hasen b. Hıraş da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ömer b. Abdilvahhab rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Yezid yani İbn Zürey' rivâyet etti!.

(Dedi ki): Bize Ravh Süheyl'den, o da Ka'kaa'dan o da, Ebû Salih'den, o da Ebû Hüreyre'den, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen rivâyet etti. Şöyle buyurmuşlar:

«Sizden biriniz hacetine oturduğu vakit kıbleyi karşısına veya arkasına almasın.»

634 - Bize Abdullah b. Mesleme b. Ka'neb rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Süleyman yani İbn Bilâl Yahya b. Said'den, o da Muhammed b. Yahya'dan, o da amcası Vâsi' b. Habbân'dan naklen rivâyet etti. Vâsi' Şöyle dedi:

— «Mescidde namaz kılıyordum. Abdullah b. Ömer'de sırtını kıbleye doğru dayamış oturuyordu. Ben namazımı bitirince bulunduğum yerden (kalkarak) onun yanına gittim. Abdullah şunları söyledi:

— Bir takım insanlar, (tabiî) bir hacetini def için oturursan kıbleye ve Beyt-i Makdise karşı oturma diyorlar. Vallahi ben bir evin damına çıktım da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) defi hacet için Beyt-ül makdese doğru iki kerpiç üzerinde otururken gördüm.»

635 - Bize Ebû Bekr b. Ebi Şeybe rivâyet etti.

(Dedi ki) Bize Muhammed b. Bişr el-Abdî rivâyet etti.

(Dedi ki) Bize Ubeydullah b. Ömer, Muhammed b. Yahya b. Habban'dan, o da amcası Vâsi' b. Habban'dan o da İbn Ömerden naklen rivâyet etti. İbn Ömer Şöyle dedi:

«Kız kardeşim Hafsa'nın evinin üstüne çıktım, ve Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Şamı önüne, kıbleyi de arkasına alarak kaza-i hacete oturduğunu gördüm.