Geri

   

 

 

 

İleri

 

17- Hürriyeti satın alma yazışmasına bağlanan kimsenin hükmü ile Allah'ın Kitâbı'na aykırı nevi'den helâl olmayan şartlar (ın hükmü) bâbı

Câbir ibn Abdillah (radıyallahü anh) hürriyeti satın almaya bağlanan hakkında: Bu hürriyeti satın alma mukaavelesine bağlananlar ile bunların efendileri arasındaki şartlar mu'teberdir, demiştir. İbn Omer yahut Omer (radıyallahü anh) de: "Allah'ın Kitâbı'na muhalif olan her şart, yüz kerre şart kılınsa da bâtıldır. Hiçbir hüküm ifâde etmez” demiştir. Ebû Abdillah Buhârî: Bu söz her ikisinden: hem Omer'den, hem de İbn Omer'den olmak üzere söyleniyor, dedi.

2773 Âişe (r. anha) Berîre'nin kendisine geldiğini ve kendisinden hürriyetini satın alma yazışması hususunda yardım istediğini zikretti. Âişe, Berîre'ye:

— "Eğer istersen ben senin sahihlerine bu bedeli vereyim ve senin üzerindeki velâ da benim olur, dedi. Âişe dedi ki: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) gelince bunu kendisine hatırlattım. Peygamber bana:

— "Berîre'yi satın al ve ona hürriyet ver. Şüphesiz velâ hakkı hürriyet verene âiddir" buyurdu.

Bundan sonra Rasûlüllah minber üzerinde ayakta durdu ve şunları söyledi:

— "Bir takım insanlara ne oluyor ki, onlar Allah'ın Kitabında olmayan birçok şartları şart koşuyorlar. Her kim Allah'ın Kitabında bulunmayan (ve ona aykırı olan) bir şartı şart kılarsa, -isterse böyle yüz şart kılmış olsa da- o şartın kendi lehine hiçbir fâidesi yoktur".