Geri

   

 

 

 

İleri

 

12- Cuma namazında hazır bulunmayan kadınlara, çocuklara ve diğerlerine yıkanmak lazım olup olmadığı?

İbn Omer: Yıkanmak ile ancak üzerine Cuma kılmak vâcib olan kimseler mükelleftir, demiştir.

902 ez-Zuhrî şöyle demiştir: Bana Salim ibnu Abdillah tahdîs etti; o, Abdullah ibn Omer'den şöyle derken işitmiştir: Ben Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'tan işittim:

 "Sizden her kim Cumaya gelirse yıkansın" buyuruyordu.

903- Bize Abdullah ibn Mesleme, Mâlik'ten; o da Safvân ibn Suleym'den; o da Atâ ibn Yesâr'dan; o da Ebû Saîd Hudrî'den tahdîs etti ki, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

 "Cuma günü yıkanması, her baliğ olan kimse üzerine vâcibdir" buyurmuştur.

904 Bize İbnu Tâvûs, Bâbasından tahdîs etti. Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 "Bizler (eski ümmetlere göre) en son gelenleriz, kıyâmet gününde öne geçecek olanlarız. Onlara kitâb bizden önce verildi. Bizlere ise kitâb onlardan sonra verildi. Şu gün, onların, hakkında ihtilâf ettikleri gündür. Allah bize hidâyet buyurdu. Binâenaleyh Yahûdîler'in (toplanma günü) yarındır; Hristiyanların yarından sonradır". Rasûlüllah biraz sükût ettikten sonra:

905- "Her yedi günde bir gün yıkanıp, başını ve bütün bedenini yıkamak, her müslümân üzerine bir hakktır" buyurdu.

906- Bu hadîsi, Ebân ibnu Salih, Mucâhid'den; o da Tâvûs'tan rivayet etti. Ebû Hureyre şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): "Her yedi günde bir gün yıkanmak her müslümân kişi üzerine Yüce Allah'ın bir hakkıdır" buyurdu.