Geri

   

 

 

 

İleri

 

6- Cuma İçin Yağ Sürmek Bâbı

891 Selmân el-Fârisî (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 "Bir kimse Cuma günü yıkanıp elinden geldiği kadar paklanır ve yağından yağlanır yahut evindeki kokudan sürünür, sonra Cumaya çıkar, yanyana oturan iki kimsenin arasını açmaz, daha sonra (Allah tarafından) ona takdir olunduğu kadar namaz kılar, daha sonra da imâm söze başlayınca (namaz bitinceye kadar) sesini keserse, muhakkak o Cuma ile öteki Cuma arasındaki günâhları mağfiret edilir

892 Tâvûs ibn Keysân şöyle dedi: Ben İbn Abbâs'a: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in:

"Cuma günü cünüb olmasanız bile gusül ediniz ve başlarınızı yıkayınız ve bir mikdâr hoş koku sürünüz" buyurmuş olduğunu söylediler (ne dersin)? Dedim. İbn Abbâs: Gusül evet (böyle buyurduğunu bilirim), fakat hoş koku (hakkında birşey buyurduğunu) bilmiyorum, dedi.

893 İbn Cureyc haber verip şöyle demiştir: Bana İbrâhîm ibnu Meysere, Tâvüs'tan; o da İbn Abbâs'tan olmak üzere haber verdi. İbn Abbâs radıyallahü anhüma, Peygamber'in Cuma günü yıkanmak hakkındaki sözünü zikretti. Tâvûs: Ben İbn Abbâs'a: Kişi, kendi ailesi yanında var ise güzel koku yahut yağ sürünecek mi? dedim. İbn Abbâs: Bunu bilmiyorum, dedi.