Geri

   

 

 

 

İleri

 

10- İlim Öğrenmek, Söz Söylemekten Ve Amel Etmekten Öncedir.

Çünkü Yüce Allah: "Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur hakikatini bil..." (Muhammed: 47/19) buyurup, bunda evvelâ bilmek emriyle başladı. "Âlimler, ancak ilim mîrâsı bırakan peygamberlere vâris olanlardır. Bu ilim mirasını alan, bol ve kâmil bir nasîb almıştır". Ve "Her kim ilim arayarak bir yola girerse Allah da ona, cennete ulaştıracak yolu kolaylaştırır". Ve zikri ulu olan Allah şöyle buyurdu:

"... Allah'tan, kulları içinde, ancak âlimler korkar" (Fâtır, 35/28).

Ve keza: "İşte misâller; biz onları insanlar için getiriyoruz. Âlim olanlardan başkası onları anlamaz" (Ankebût: 29/43):

"Eğer biz işitir yahut düşünür insanlar olsaydık, şu çılgın cehennem yaranı içinde bulunmazdık, dediler" (Mülk: 67/10) buyurdu.

Ve keza: "De ki: Bilenlerle bilmeyenler musâvî olur mu?..." (Zümer: 39/9) buyurdu.

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) de: "Allah her kimin hayrını isterse ona din hususunda büyük anlayış verir"; "İlim, ancak öğrenmekledir" buyurdu. Ebû Zerr de ensesini göstererek şöyle demiştir: " (Beni öldürmek için) kılıcı şuraya koysanız, ben de Rasûlüllah'tan işitmiş olacağım bir sözü siz işinizi tamamlayıncaya kadar infaz edebileceğimi, yani i’lân edebileceğimi bilsem yine infaz ederim". İbn Abbâs da: "Rabbaniler olunuz" (Âli İmrân: 3/79) demek, halimler ve fakîhler olunuz demektir, dedi. Ve: Rabbani, insanlar üzerinde ilim ile siyâset icra eden ve büyük ilimden evvel küçük bilgilerle terbiye eyleyen kimseye denilir.