Soru 1: Bir kadın, gece temiz yatıp, uyanınca, çamaşırında kan görse, hayızı ne zaman başlar?

CEVAP

Gördüğü andan itibaren hayızı başlamış sayılır. İsterse hayızı gece başlamış olsun fark etmez. Mesela, gece yatsıyı kılmadan yatıp, güneş doğduktan sonra uyansa, hayızı gece başlamış olsa bile, o günün yatsı ve sabah namazını, temizlenince kaza etmesi gerekir. Çünkü hayızı güneş doğduktan sonra başlamış sayılıyor.

Soru 2: Hayızlı iken yatıp, uyanınca temiz olduğunu gören bir kadının, hayızı ne zaman bitmiş olur?

CEVAP

Yatarken bitmiş olur. Yatsı namazını kılmadan önce yatıp, sabah namazı vaktinde uyansa, yatarken, hayızı bitmiş sayılacağı için, yatsı namazını kaza etmesi gerekir.

Soru 3: Ramazanı tam tutabilmek ve haccı zamanında yapabilmek için ilaç almak caiz mi?

CEVAP

Caizdir. Ama geciktirmek lazım değildir.

Soru 4: Hayızlı bir kadın rüyada ihtilam olursa yıkanması gerekir mi?

CEVAP

Yıkanması gerekmez, ama yıkanırsa iyi olur. Hayızı bitince tekrar yıkanır.

Soru 5: Hayızlı La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin âyetini okuyabilir mi?

CEVAP

Bu âyeti tesbih niyeti ile okur.

Soru 6: Hayızlı iken, İhlas, Felak ve Nas suresi okunabilir mi?

CEVAP

Okunamaz.

Soru 7: Cünüp bulunan eve rahmet melekleri girmez. Hayızlı bulunan eve de girmez mi?

CEVAP

Hayızlı bulunan eve girer. Hayızı bitince yıkanmazsa, o zaman girmez.

Soru 8: Prezervatif kullanarak veya bez sararak hayız halinde cima haram mıdır?

CEVAP

Evet haramdır.

Soru 9: Hayız halinde cima haramdır. Bu haramın cezası nedir?

CEVAP

Hanefi mezhebinde ceza gerekmez. Sadece tevbe ve istigfar gerekir.

Soru 10: Bir kadın, hayız veya nifas sebebiyle kılamadığı namazları, kaza etse caiz midir?

CEVAP

Mekruhtur. Abdeste başın tamamını mesh etmek sünnet iken, başı yıkamak mekruh olduğu gibi, hayızlı iken kılamadığı namazları kaza etmek de mekruh olur. (Bahr)

Soru 11: Akşama 5 dakika kala hayızım kesilse, yıkanıp ikindiyi kılamasam kaza gerekir mi?

CEVAP

Evet kaza etmek farzdır.

Soru 12: Hayızlı kadın, okunan mukabeleyi dinleyebilir mi?

CEVAP

Evlerde okunanı dinleyebilir. Camidekini dinleyemez. Çünkü camiye giremez.

Soru 13: Öğle namazının çıkmasına yarım saat varken hayızı başlayan kadın, öğleyi kılmamışsa, o namazı kaza etmesi gerekir mi?

CEVAP

Bir namazın vakti çıkmadan önce hayız gören, bu namazı kaza etmez. Çünkü namazın farz olması, vaktinin sonunda temiz olmaya bağlıdır.

Soru 14: (Kuşluk namazına devam eden şehit olarak ölür) buyurulduğu için, kuşluk kılıyorum. Dün kuşluk kılarken hayız oldum. Temizlenince bu namazı kaza etmem gerekir mi?

CEVAP

Kuşluk da, vaktin sünnetleri gibi nafiledir. Kuşluk veya sünnet kılarken hayız olan kadının, bu namazları kaza etmesi vaciptir. Ama vaktin farzını kılarken, hayız olsa kaza etmez.

Soru 15: Nafile oruç tutarken hayız başlasa, bu orucu kaza etmek gerekir mi?

CEVAP

Evet kaza etmek vacip olur.

Soru 16: Kefaret gerektiren bir sebeple orucum bozulsa, daha sonra hayız olsam, ne gerekir?

CEVAP

Kaza gerekir, kefaret gerekmez. (Tahtavi)

Soru 17: Ramazan orucunu tutarken gündüz hayız başlasa, yiyip içmek gerekir mi?

CEVAP

Evet yiyip içmek gerekir. Hayızlı iken oruçlu gibi durulmaz. Hayızlı iken oruç tutmak haram olduğu için, sabahtan akşama kadar oruçlu gibi durmak da haramdır.

Soru 18: Âdetim, 25 temiz ve 5 kan iken, bu ay, 27 temiz, 12 kangördüm. Âdetim değişti mi?

CEVAP

Kanın 3’ü önceki âdete rastladığı için âdet 3 güne iner. 9 gün istihaze olur.

Soru 19: Âdetim 25 temiz, 5 kan iken, 25 temiz, 3 kan,1 temiz, 7 kan gördüm. Hayızım değişti mi?

CEVAP

Âdet zamanına rastlayan kan, 11 gün ve daha çok sürerse, âdetine rastlayanları hayız, gerisi istihaze olur. 3 kan, 1 temiz ve 1 kan, yani ilk 5’i âdet, geri kalan 6’sı istihazedir.

Soru 20: Bir kadının âdeti 26 temiz 5 hayız iken, 5 kan, 3 temiz, 4 kan görse, kanlı günlerde namaz kılmayacak mı?

CEVAP

Âdet zamanına rastlayan kan 11 ve daha çok gün sürerse, sadece âdet zamanına rastlayanları hayız, geri kalanları istihazedir. 5 kanlı gün âdet, 4 kanlı gün istihazedir.

Soru 21: Âdetim 31 temiz 8 hayız iken, 28. günden itibaren 13 kan görsem, âdetim değişir mi?

CEVAP

Bu 13 kanlı günün ilk 3 günü istihaze, 8 günü hayız, son 2 günü istihaze olur.

Soru 22: Âdeti 25 temiz 5 hayız iken, 18 gün temizlikten sonra, 9 gün kan, 1 gün temiz, 2 gün kan gören kadının hayızı hangi günlerdir?

CEVAP

Âdet günlerine rastlamayan ilk 7 günkü kan istihazedir. Geri kalan 2 kan, 1 temiz ve 2 kanlı gün, yani, 5 gün, âdet zamanına rastladığı için hayızlı günlerdir.

Soru 23: Âdeti 5 gün, temizliği 25 gün iken, 20 gün temizlikten sonra, 3 gün kan, 2 gün temiz, 6 gün kan gören kadının hangi günleri hayızdır?

CEVAP

Âdet zamanına rastlamayan ilk 3 kan ve 2 temiz gün, yani 5 gün istihazedir. Geri kalan 6 kanlı günün ilk 5 i hayız olup, âdeti değişmemiştir, yine 5 gündür.

Soru 24: Âdeti 7 gün, temizliği 23 gün iken, 35 temizlikten sonra, 2 kan, 3 temiz, 6 kan olan bir kadının hayızı hangi günler olur?

CEVAP

Önceki gibi yeni âdeti de ilk 7 gündür. 6 günün son 4 günü istihaze olur. İlk 10 gün içindeki kanlı günler arasındaki temiz günler, kan hükmünde olduğu için, baştan itibaren 2 kan ve 3 temiz gün hayız günüdür, 6 günün ilk 2 günü hayız, 4 günü de istihazedir.

Soru 25: Âdeti 8 gün, temizliği 23 gün iken, 29 gün temizlikten sonra 4 gün kan, 2 gün temiz, 6 gün kan gören kadın, daha sonra sahih temizlik görse hayızı hangi günlerdir?

CEVAP

İşin içinde istihaze vardır. Önceki âdeti 8 gün olduğu için yeni âdeti de ilk 8 gündür. Eskiden 24. günden 31. güne kadar kan geliyordu. Şimdi bu kanlı güne sadece 30 ve 31. günler yani 2 gün rastlamıştır. Eğer 3 gün rastlasa idi, âdeti değişip 3 gün olurdu. 2 günü kanlı güne rastladığı için, önceki âdeti kadar, yani 8 gün baştan sayılır. Baştan 4 gün kan idi. İlk 10 gün içindeki kanlı günler arasındaki temiz günler de, kan sayıldığı için, 2 gün de kan kabul edilir. 4 ile 2 nin toplamı 6 eder. 8 gün olması için 6 günün ilk 2 günü de ilave edilip 8 günü hayız, kalan 4’ü istihazedir.

Soru 26: Hayızım 7 gün iken bu ay 8 gün oldu. Yine 21 gün temiz oldum. Âdetim değişti mi?

CEVAP

Evet yeni âdetiniz 8 gün olmuştur.

Soru 27: Âdetim 6 gün iken, bu ay yine 6 gün kandan sonra 1 gün temiz ve 8. günü yine kan geldi. Ondan sonra 25 gün temiz kaldım. 8. gün gelen kan istihaze mıdır?

CEVAP

8. gün kan gelince, 7. gün de kan gelmiş sayılır ve âdetiniz 8 güne çıkar.

Soru 28: Âdetim 5 gün iken, bu ay 8. ve 9. günleri de kan geldi. Önceki gibi, temizliğim de 23 gün sürdü. Kan gelmeyen 6. ve 7. günler, namaz kılmam gerekiyor muydu?

CEVAP

Âdetiniz değişmiş, 9 güne çıkmıştır. Akmayan 2 gün de akmış sayılır. Ancak âdetinizin değişeceğini bilemeyeceğiniz için, gusledip, o iki günde namaz kılmanız gerekirdi. Şimdi o iki günün âdet olduğu anlaşıldığı için kaza etmeniz gerekmez.

Soru 29: Âdetim 7 günde bitmektedir. Bu ay 7 günden sonra da kan geldi ve 10 gün devam etti. 7 günlük sürenin bitiminde guslederek namaz kılabilir miyim?

CEVAP

Kan 11 gün gelseydi, 7 günden sonra temiz kabul edilirdi. Tam 10 gün devam etmişse, 10 günün tamamı hayız olur. 10 günden sonra gusleder, namaz kılabilirsiniz. 10 günden önce temiz sayılmaz. Âdetiniz 10 güne çıkmış olur.

Soru 30: Âdetim 5 gün iken, 3 kan,1 temiz, 8 kan görsem, hayızım değişir mi? Temizlik aynı.

CEVAP

Âdet zamanına rastlayanları hayız, gerisi istihaze olur. Buna göre, 3 kan, 1 temiz ve 1 kan, yani ilk 5 gün âdet, geri kalan 7 gün istihazedir.

Soru 31: Bir kadının âdeti 5 gün iken, 5 gün kan, 3 gün temiz, 4 gün kan görse, temizliği yine 26 gün olsa, kanlı günlerde namaz kılmayacak mı?

CEVAP

Âdet zamanına rastlayan kan 11 gün ve daha çok sürerse, sadece âdet zamanına rastlayanları hayız, geri kalanları istihazedir. 5 kanlı gün âdet, 4 kanlı gün istihazedir.

Soru 32: 8 kan ve 31 temiz iken, 28. günden itibaren 11 gün kan görsem, âdetim değişir mi?

CEVAP

Bu 11 kanlı günün ilk 4 günü istihaze (28-29-30-31 temiz günler) olup, isabet eden 7 gün hayız (32-33-34-35-36-37-38 önceden hayız olan günler) olur. Yeni hayızı 7 olup, temizlik günü değişmez.

Soru 33: Âdeti 5 gün, temizliği 25 gün iken, 20 gün temizlikten sonra, 3 gün kan, 2 gün temiz, 5 gün kan gören kadının hangi günleri hayızdır?

CEVAP

Âdeti değişerek 10 güne çıkar.

Soru 34: Kur'an elifbasını hayızlının eline alması caiz midir?

CEVAP

Caizdir. Parmakla âyetlere dokunmaz. Fıkıh kitabını da ele alması caizdir

Soru 35: Hayızlı temizlenince, ölene kadar herhangi bir ayda tavaf yapabilir mi?

CEVAP

Evet. Fakat geciktirmemelidir.

Soru 36: Kadın hayızlı iken de Safâ ile Merve arasında sa'y yapabilir mi?

CEVAP

Evet.

Soru 37: Apartmanımızın alt katı mescittir. Nişan, düğün de yapılıyor. Hayızlının girmesi caiz midir?

CEVAP

Evet.

Soru 38: Bir kadın, nafile namaza veya nafile oruca başladıktan bir müddet sonra, hayız görse, hayızı bitince, elinde olmayan semavi bir sebepten dolayı, namaz ve orucu bozulduğu için, bunları temizlenince kaza etmesi gerekir mi?

CEVAP

Evet gerekir; yani bu nafile namazla, nafile orucu, kaza etmek vacibdir. Eğer, farz oruca niyet ettikten sonra, hayız görürse, bu orucu kaza eder. Ama farz namaza niyet ettikten sonra hayız başlasa, namazı kaza etmez. Çünkü namaz affedilmiştir. (Redd-ül-muhtar)

Soru 39: Hamileden gelen kan, hayız mıdır?

CEVAP

Hanefi mezhebinde istihaze, yani özürdür. Namazını kılar, orucunu tutar. Maliki’de ise, hamileden ve doğumdan önce gelen kan hayızdır. Maliki’yi taklit eden kadın, bu kanlı günlerde, orucunu tutar, fakat namaz kılmaz. Namazını daha sonra kaza eder.

Soru 40: Hayızım kesilince, bunun hayız mı, yoksa sarı akıntı mı olduğunu bilemiyorum. Hayız sanarak namaz kılmasam veya hayız olduğu halde akıntı sanarak, namaz kılsam, günah olur mu?

CEVAP

Kasıtlı olmadığı için günah olmaz.

Soru 41: Âdetim 23 temiz 5 kan idi, şimdi yine 23 temiz günden sonra, 5 kan ve 1 temiz, sonra, 7. ve 13. günleri kan geldi. Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Kan 10 günü geçtiği için, istihaze var demektir. İstihaze olunca çakışan günlere bakılır. Çakışan gün yoksa, eski âdeti geçerli olur. Çakışan gün de, eski âdeti de 5 gün olduğu için, yine âdeti 5 gün oluyor. 7. ve 13. gün gelen kan istihazedir. Eğer 7. gün hayız sanılıp namaz kılınmamışsa, kaza edilir.